woensdag 10 oktober 2012

Vrijheid | Yvette Visser

Vrijheid

Lieve jij,

Weet jij wat werkelijke stilte is? Hoe dat voelt, ruikt, klinkt, proeft? Als gezin waren wij een paar jaar geleden in een land waar mijn zintuigen maximaal geprikkeld werden. Op markten zagen wij de mooiste kleuren en roken we de meest intense geuren. Een land vol contrasten.

Waar ik maar naar moest blijven kijken was het contrast tussen vruchtbaar en droog landschap. De invloed van water en mens op de omgeving. Wij zaten op een boot en voeren dagen over de rivier. Aan beide zijden van de rivier waren de meest intens groene kleuren te zien, met daarachter de intense kleuren van de woestijn, bruin, rood, beige. De scheiding was abrupt, zonder water geen vruchtbaar leven. Langs het water hier en daar kleine nederzettingen en een indrukwekkende tempel waar je je zo weer terug in de tijd waande.

Op een hele vroege ochtend toen het nog helemaal donker was vertrokken we met een groepje de laatste nacht in. We kwamen aan op een veld waar een grote bedrijvigheid heerste. Er lag een mand met luchtballon op de grond en wij mochten hier in mee varen. Het moment van loslaten is onbeschrijfelijk. Wanneer er een aantal zandzakken losgelaten wordt voel je dat je eerst aan de ene kant en dan aan de andere kant opgetild wordt. Je perspectief naar de aarde verandert in een paar seconden totaal. Je voelt dat je in het eerste ochtendlicht boven de aarde uitstijgt en ziet de mensen op de grond steeds kleiner worden. We zijn opgestegen aan de rand van een stad en ik krijg het meest bijzondere beeld te zien. Onder mij aan de ene kant de huizenblokken waarvan vele daken nooit afgemaakt zijn. Daar buiten liggen vele mensen nog te slapen boven op hun huis. Aan de andere kant nog een klein stukje groen en dan… woestijn zover je kunt kijken.

Ondertussen komt de zon op en wij voelen allemaal: dit is magisch! Iedereen wordt stil, in zichzelf gekeerd, hier en daar een traan van ontroering. Het eerste zonlicht, de weidsheid, de verbinding met elkaar zonder woorden, de stilte die je kunt voelen en bijna aan kunt raken. En bovenal de vrijheid!

Lees hier op Yvette's blog verder....