maandag 13 mei 2013

Van apathie naar kracht | Frank Janse


"Van apathie naar kracht" is een blogpost van Frank Janse van Uitgeverij Bewust Zijn. Wat betekent acceptatie voor je? een goeie om eens bij stil te staan zoals in deze blog:


Onlangs hoorde ik iemand zeggen: ‘Accepteer deze situatie nou maar gewoon.’ Dat is gemakkelijk gezegd als buitenstaander. En hoe doe je dat dan precies? Net als ‘loslaten’ en ‘verwerken’ oogt acceptatie als een actief werk-woord. Gek genoeg wordt acceptatie meer gezien als een passieve vorm van berusting en apathie. Het voelt voor velen eerder als ‘niets doen’ dan ‘iets doen’. Hierdoor heeft het in mijn beleving onterecht een negatieve ondertoon.


acceptation Apathie
‘Het lijkt mij het beste je neer te leggen bij de situatie. Accepteer het nou maar.’ Zo’n opmerking oogt als een vorm van berusting. Alsof de situatie als uitzichtloos wordt ervaren. Apathie zet je als het ware ‘vast’. Daar gaat natuurlijk weinig kracht van uit, terwijl acceptatie veel positiefs in zich draagt. Acceptatie kenmerkt zich juist door perspectief te hebben. Een veel breder perspectief zelfs. Vanuit acceptatie maak je een situatie zin-vol in plaats van zin-loos. Het betekenis geven maakt de acceptatie mogelijk. De situatie dient daardoor een hoger doel. Zelfs als dat hogere doel je in het hier en nu niet duidelijk is, kun je altijd iets leren van dat wat je moet accepteren. Bijvoorbeeld door na te gaan hoe je in die situatie verzeild bent geraakt.


Ezels en stenen
Wat je ervaart vormt je. Daardoor neem je ervaringen mee naar de toekomst. Wat je ‘overkomen’ is kun je dan ook beter bekijken vanuit een veel breder kader; het leven zelf. Wat voegt het toe om je zin-loos als een slachtoffer neer te leggen bij de situatie? Vanuit acceptatie kun je alles wat je ‘overkomt’ als zin-vol zien. Een wezenlijk andere wijze van in het leven staan…


Waarden
Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van de waarden die jij belangrijk vindt. In deze waarden.....lees de rest van de blog hier