zaterdag 16 februari 2013

Verhalenmail Susan Smit

Kopafbeelding

Verhalenmail Susan Smit

Susan schrijft dit jaar een aantal verhalenmails voor ons. We delen ze graag met je. Het zou leuk zijn als jij ze ook weer deelt, via de mail, facebook of ze gewoon doorvertelt. Zo help je verhalen de wereld in...  

Hartelijke groet, Leo Kaniok


Het waterboek
Op een dag vroeg de leerling aan de meester: "Kunt u mij een boek aanbevelen waarin de waarheid
achter het mysterie van het leven beschreven wordt?" De meester, die zelf ook een paar boeken in zijn kast had staan, greep naar een boek dat ging over de geheimen en de wonderbaarlijke vermogens van water en over de betekenis van water voor ons leven op aarde.
Hij gaf het boek aan zijn leerling en zei: "Neem het tussen je beide handen en wring het uit!"
De leerling keek verbaasd, maar deed wat hem gezegd werd. Hij kneep en wrong, maar de meester zei: "Je moet harder knijpen." De leerling deed zijn best, doch de meester riep: "Harder!"
Dit ging een tijdje zo door. Eindelijk gaf de leerling het op, niet wetend wat de bedoeling hiervan was.
De meester vroeg hem: "Heb je er water uit kunnen persen?"
"Nee, natuurlijk niet!"
"Zie je," zei de meester, "uit een boek over water komt geen water, en over een boek over waarheid komt nooit de waarheid zelf."

Verhaal uit: Lente in je hart


Bespiegeling Susan Smit

Kan een mens de wijsheid van een ander overnemen? Kunnen we leren van andermans fouten en successen? Kan een boek een ijverige lezer werkelijk iets bijbrengen? Of zijn we veroordeeld tot zelf ervaren, aan den lijve ondervinden, tot grote hoogte stijgen, op ons gezicht gaan en dan weer opkrabbelen?

De leerling in het verhaal vraagt aan zijn meester of hij een boek kan aanbevelen waarin de waarheid van het leven staat. Die zijn er genoeg. Er is een enorme industrie met boeken die in ieder geval pretenderen een ander mens van je te maken. ‘Dit boek verandert je leven’ kun op de kaft van de meest middelmatige zelfhulpboeken lezen. Meestal staan er dan veel VETGEDRUKTE woorden in de tekst en witregels om heel diepe, levensveranderende en misschien wat gratuite inzichten. Zolang er in het boek wordt, lijkt het nog wel hout te snijden, maar zodra het boek is dichtgeslagen, verdampt elk greintje wijsheid.

Vraagstukken over hoe je je leven dient te leiden kun je niet uitknobbelen. Er is geen pasklaar antwoord, er zijn geen dichtgetimmerde, onweerlegbare theorieën. Er bestaan hoogstens suggesties. Filosofietjes. De hersenen, die kennis uit boeken best aardig kunnen opslaan, zijn nu eenmaal ontoereikend om existentiële vraagstukken te beantwoorden. Het is namelijk niet zozeer het verstand dat je dichter bij de waarheid brengt, het is het gevoel. Ik heb ervaren dat wat waar is, een klein schokje teweegbrengt. Je weet: dit klopt. Het sluit aan bij je innerlijk weten, of bij dat wat je op dat moment in je leven verder zal brengen.

Wijsheid en kennis uit boeken kun je nooit direct van de auteur overnemen, hoe getalenteerd die ook is. Lezen is een actieve ervaring. Een goed boek weet te spreken, maar ook te zwijgen. Het geeft haar lezers de kans om te reflecteren, een aanleiding tot contempleren en de moed om het daarna zelf in de praktijk te brengen.

Wie wil lezen wat het mysterie van het leven is, moet bereid zijn een gesprek aan te gaan met het boek. Wie de waarheid zoekt, moet ontvankelijk zijn voor inspiratie en aanmoediging. Wie een stukje verder wil komen op zijn zoektocht naar antwoorden, zal alle kennis die van anderen komt aan de werkelijkheid moeten toetsen. Want alle hulp en inspiratie is meegenomen, maar echte wijsheid kan alleen verworven worden.

http://zinnigeverhalen.nl/